ιστορία της Σαντορίνης είναι η ιστορία μιας θέσης που έχει την απίθανη διάκριση της εξέλιξης και της λήψης της μορφής του και που κάνει τόσο συνεχώς, ακόμα και σήμερα.  Το ηφαίστειο φανερώθηκε αρχικά περίπου 80.000 έτη περίπου πριν.  Αυτή η πρώτη έκρηξη ήταν τεράστια.  Εκτός από την τέφρα, ο κρατήρας απέβαλε άλλου, βαρύτερες ουσίες, οι οποίες κάλυψαν την επιφάνεια της θάλασσας και ένωσαν με τα υπάρχουσα νησάκια για να διαμορφώσουν ένα περίπου κυκλικό νησί με μια διάμετρο 14 έως 15 χιλιομέτρων. 
Περίπου 3.000 Π.Χ. το νησί κατοικήθηκαν από τους ανθρώπους που το κάλεσαν Στρογγύλη (ότι σημαίνει " κύκλο").  Το ηφαίστειο εξερράγη για μια δεύτερη φορά, εξίσου καταστροφικά το 1450 Π.Χ. που εξολοθρεύοντας όλη την ζωή στο νησί και βυθίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της Στρογγύλης κάτω από τα κύματα.

 

λα αυτά που αφέθηκαν επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ήταν τμήματα της περιμέτρου του που σήμερα καλούνται Σαντορίνη, Θηρασία και Ασπρονήσι.  Προκειμένου να αποκτηθεί μια συγκεντρωτική εικόνα της ζωής των κατοίκων της Στρογγύλης, πρέπει ο επισκέπτης να επισκευθεί το χωρίο Ακρωτήρι που βρίσκετε μια πλήρης πόλη, που χρονολογεί από αυτήν την περίοδο, που έχει καλυφθεί κάτω από την τέφρα.  Ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου μέσω των ανασκαφών που βρισκονται εκεί έχει την ευκαιρία να έρθει  κοντά στις ρίζες του αιγαίου πολιτισμού, του πολιτισμού της Ευρώπης.
 

   

ατά το τέλος του 12ου αιώνα Π.Χ. οι Δωριείς απο την Σπάρτη έφθασαν στο νησί με αρχηγό το Βασιλιά Θήρα, μεγάλο εγγονό του Οιδίποδα. Το νησί άλλαξε το όνομά του ακόμα μια φορά, και το λιμάνι, οι πόλεις και οι ναοί αυξήθηκαν. Κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου (300-145 Π.Χ.) η Σαντορίνη ήταν μια ναυτική βάση για τους Πτολεμαίους της Αιγύπτου.  Η αρχαία πόλη Θήρα, στο Μέσα Βουνό χρονολογεί από αυτήν την περίοδο. Το βασίλειο των Πτολεμαίων στο νησι Σαντορίνη και η χρήση της σαν ναυτική βάση τελείωσαν με τον ερχομό των Ρωμαίων.  Ο Χριστιανισμός έφτασε στο Νησί των 3ο αιώνα. Το πιό σημαντικό βυζαντινό μνημείο που έχει επιζήσει είναι η κομψή μικρή εκκλησία της Επισκοπής της Γωνίας  που χτίζεται από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Ι Κομνηνό (1081-1118 Μ.Χ)  στις πρόωρες χριστιανικές καταστροφές .

   

ι Φράγκοι όπως οι σταυροφόροι αποκαλούμενοι στη μεσαιωνική Ελλάδα, έφθασαν το 1204.  Η Πρωτεύουσα ήταν το φρούριο Σκάρος, και η άφιξή τους ήταν η έναρξη των δοκιμών για τους κατοίκους.  Υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των δουκών Νάξου και Σαντορίνης (Το όνομα Σαντορίνη αναφέρετε σε αυτην την περίοδο), των προσπαθειών εκ μέρους της βυζαντινής αυτοκρατορίας να ελευθερωθεί το νησί, των τουρκικών επιδρομών και των ξεσπασμάτων της ζηλοτυπίας μεταξύ της Γένοβας και της Βενετίας.  Εν πάση περιπτώσει ήταν οι κάτοικοι που πλήρωσαν το οποιοσδήποτε ξεκαθάρισμα λογαριασμών .  Η ζωή έγινε λίγο πιο ήσυχη στην Σαντορίνη όταν έγινε μέρος της οθωμανικής αυτοκρατορίας, το 1579.  Οι Τούρκοι δεν αποίκισαν το νησί που διατήρησε τον χαρακτήρα του.  Δεδομένου ότι η πειρατεία πέθανε βαθμιαία έξω, το νησί άρχισε να ανακτήσεί, να συμμετάσχει στο εμπόριο και να αποκτήσά το στόλο του. 
Το 1821 ο στόλος της Σαντορίνης ήταν ο
τρίτος  μεγαλύτερος στην Ελλάδα με 5.000 τόνους.
Παράλληλα με την ανθρώπινη ζωή του νησιού, το ηφαίστειο συνέχισε να είχε μια δικής του ζωή.  Οι διάφοροι κρατήρες στο κέντρο της Καλντέρας εξερράγησαν κατά διαστήματα.  Υπήρξαν δεκατέσσερις τέτοιες εκρήξεις του ηφαιστείου μεταξύ 198 Π.Χ. και του 1950.  Σήμερα η Σαντορίνη είναι ένα διεθνές θέρετρο που προσελκύει τους ανθρώπους παγκοσμίως οι οποιοι έρχονται να δοκιμάσουν τη μοναδική ατμόσφαιρά του.

   

ο παγκοσμίος διάσημο νησί της Σαντορίνης είναι το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων στο Αιγαίο Πέλαγος , και βρίσκεται 63 ναυτικά μίλια βόρεια της Κρήτης.  Η επιφάνειά της είναι 73 τετράγωνο χλμ και ο πληθυσμός του, διανεμημένος μεταξύ δέκα τριών χωριών, υπερβαίνει ακριβώς δέκα χιλιάδες επτακόσιες ψυχές, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Οι μεγάλοι ποιητές έχουν τραγουδήσει τους επαίνους του, μια ηλικίας ιστορία 4.000 ετών.  Και ο αιώνιος βράχος συνεχίζει να στάθεται, ισχυρός και μεγαλοπρεπής, αυξανόμενος υπερήφανα από την θάλασσα και φρουρώντας καλά τα μυστικά της Ατλαντίδας...

 

Home page Hotel facilities
         
Atlantica Traditional Apartments 84700 Megalochori - Santorini Island - Greece Tel.:+30 22860 28905 Fax: +30 22860 28906
[ 2004 design and layout by - greece-online - Geneva - Switzerland. All rights reserved]